Stegle me godine a pola još preživjela nisam:

Došla sam do toga da ne samo što tražim materine savjete već i ona moje. Strah me te odgovornosti koju je od skoro stavila na mene. Ja nekako navikla da sve to prepustim njoj a ona da kaže:”Neka, mama će.”

Dopisujemo se. Često. Svašta joj naškrabam i onda se kliberim sama sebi do kasno u noć. Kao, vidi me što sam duhovita znam da će se mater baš ovome smijati. Pala je prošle zime i slomila desnu ruku; Onako dobrano. To ni malo nije bilo komično. Imala je velike komplikacije (hvala doktoru u hitnoj koji joj je, u pijanom stanju bez sedativa i čišćenja rane, samo vratio kost u ruku koja je bila izletila tokom pada). Morala se ići najzad operisati u Prijedor, grad njenog rodjenja. Grad koji istovremeno i voli i prezire sve skupa sa ljudima u njemu. Kaže da su je divno tretirali. Nju kao i jednu nenu koja je ležala u istoj sobi i oporavljala se od operacije noge. Veli, niko joj od osoblja nije vjerovao koliko ima godina. Odmah se osjećala bolje. Šta ti je ženska sujeta.

I krila je to mati, pad i lom ruke, nekih četiri mjeseca, sve dok mi se otac rahmetli nije pojavio u san i rekao:” Sram vas bilo, niko da mi dodje.” Ja mu velim da bi se isto i za njega moglo reći. Eto ga samo da kaže ćao dječurlijo, dugo se nismo vidjeli, i onda ništa mjesecima. Veli stari:” Pa ni matere ti nema. A sa tobom ću kasnije, jel znam da si bila a nisi mi došla.” U istom momentu sam se probudila. Ljuta, tužna. Ljuta na sebe jer fakat sam bila u Bosni a nisam otišla na mezarje ocu. Ali mater….mater uvijek ide. Zovnem je i staloženo joj kažem da mi objasni da li je sve uredu sa njom. Jeste, čini mater, zašto pitaš. “ Zato što nije sve u redu, matero! Tata mi se od silne muke na san javio da mi kaže da tebe nema!” Šuti mater, osjećam kako joj se vijuge motaju da slaže nešto, čisto da me se otarasi. Ja onako odmahnu rukom (kao kad kažeš nekom de mak se Allahati) kao da me može vidjeti i velim joj “Mama, znam da nešto nije u redu. Reci mi šta je.”

Bila je kod mene prošlog ljeta. Mećem djeci da jedu, mećem staroj. Otkidam komadiće maloj raji, otkidam komadiće njoj. Pitu ne može razviti, kafu pije lijevom rukom, oblači se lijevom rukom, a desnu ruku stalno uzase drži. Sve me nešto na ptiče sa polomljenim krilom podsjeća. Par puta joj neko od djece baš na desnu ruku udarilo. Ona zaplaka. Pitam je jel’ plače od boli ili zbog sudbine jer gdje baš nju sve da poklopi. Kaže, i jedno drugo. Hajde mati, rekoh, moglo je biti gore. Pita ona kako, i već se smije.

Da nije bilo rata Šaban Šaulić bi i dalje nosao periku! Molim te, mama, reci mi da shvataš tu tragediju. Prema tome šuti; šućur Allahu na svakom stanju.

4 godine – Moja mama je superheroj! Ona moze sve da uradi!

8 godina – Moja mama zna puno! Stvarno puno!

12 godina – Mozda mama i nezna bas sve.

14 godina – Naravno, mama nezna i nemoze da razumije.

16 godina – Mama? Ona je tako staromodna. Bespomocno staromodna.

18 godina – Ta stara zena? Prosao joj je rok trajanja!

25 godina – Pa, mooooozda mama I zna nesto.

>>>>35 godina – Prije nego sto se odlucimo na bilo sta, hajde da upitamo mamu za njeno misljenje.<<<

45 godina – Pitam se kakvo bi mama misljenje imala na ovo?

65 godina – Kako bi bilo dobro da mozemo popricati sa mamom.

anatomy
Urednik mojih misli.

3 komentara

Komentariši